Bottom down

omschrijving : uitbreiding Berkelselaan 27 A, Rotterdam | opdrachtgever : collectief particulier | status : gereed, 2015 | opmerking : foto’s door Jeroen Musch

Deze typisch vooroorlogse stadswoning in het historische Liskwartier in Rotterdam-Noord is gesplitst in twee gezinswoningen van elk twee verdiepingen. Dit type woning heeft oorspronkelijk een voor-midden-achter indeling, is diep en relatief smal. Beide gezinnen liepen ieder op hun eigen manier tegen de beperkingen hiervan aan. Verhuizen was geen optie; de bewoners zijn te veel gehecht aan hun woningen en aan de buurt. Twee op maat gesneden oplossingen maakten het mogelijk om beide woningen aan alle wensen te laten voldoen en ze zo een tweede leven te geven.

Bottom down

In tegenstelling tot de bovenwoning heeft de benedenwoning op de eerste verdieping voldoende slaapkamers voor het gezin. Maar op de begane grond is door de trapopgang van de bovenburen de diepe woonkamer relatief smal, wat zorgde voor een pijpenla-effect. Verder was de eveneens smalle keuken achterin naast de woonkamer te klein. Tot slot lag de tuin onder het niveau van de woonkamer en was enkel via een trapje bereikbaar. Door de vloer in het achterste deel van de woning te verlagen tot tuinniveau en de ruimte over de volledige breedte uit te bouwen, wordt de ruimte met één ingreep op meerdere punten verbeterd. Door de extra hoogte en het glazendak van de serre is de ruimte nu statig en licht. De smalle keuken heeft plaats gemaakt voor een ruim kookeiland in de eetkamer. De tuin grenst aan de eetkamer met keuken en is bereikbaar via openslaande deuren. In het midden van de begane grond is het hoogteverschil gebruikt om in de verdiepte kruipruimte een bijkeuken te realiseren. De trap naar de bijkeuken is geïntegreerd in een kast die het verlaagde deel van de woonkamer begrenst. Door het verlagen van de vloer, de uitbouw, de open keuken en de inbouwkast is de ruimte geen pijpenla meer.

Voor-midden-achter

Beide woningen zijn op maat verbouwd zonder dat de historische kwaliteit van het typische woonhuis van het begin van de vorige eeuw verloren is gegaan. De vernieuwing is een aanvulling op de bestaande voor-midden-achter typologie. De oorspronkelijke kamer-en-suite indeling is veranderd naar een voor- en achterhuis met nieuwe mogelijkheden. Deze flexibiliteit in combinatie met de authentieke details is karakteristiek voor de woningen uit deze tijd. De verbouwing heeft met beperkte investering meer ruimte opgeleverd en de functionaliteit van de woning sterk verbeterd.