Doktershuis

omschrijving : verbouw interieur woonhuis | opdrachtgever : particulier | status : gerealiseerd in 2011

In deze voormalige dokterswoning werd de praktijk op de begane grond gevoerd en op de bovenliggende verdiepingen gewoond. Het chique marmer en de decoratieve geschilderde plafonds stonden in schil contrast tot de banale functionele “verbeteringen” die in de loop van de tijd waren doorgevoerd. In het ontwerp zijn de gehavende historische elementen zorgvuldig geïnventariseerd, gewaardeerd en indien gewenst hersteld.

Zo is de oorspronkelijke ruimtelijke structuur voor-midden-achter terug gebracht en op een nieuwe wijze geïnterpreteerd en ingevuld die past bij de wensen van de huidige bewoners. Op de begane grond is een terras en zijn er deuropeningen hier naartoe toegevoegd. Het daklicht aan de achtergevel is voorzien van helder isolerend glas waardoor in het donker de sterren zijn te zien. Dit effect wordt versterkt door een doorbraak die de woonkamer met de keuken verbindt.

Tussen de kamers op verdieping is een inloopkast met een geïntegreerde wastafel gemaakt. De deur die deze kamers met elkaar verbindt is zo gedetailleerd dat deze ook dient als deur van de garderobekast. In de badkamer is op de hoogte van de badrand een plateau gemaakt met daarop een douche.

Op de tweede verdieping is, tussen de slaapkamers van de kinderen, een tweede badkamer gerealiseerd met bijzonder aandacht voor kleur en daglicht. De toegepaste materialen in het gehele huis zijn een bijzondere combinatie van natuurlijke materialen, nieuwe tweedehands producten, hergebruikte historische materialen en hedendaagse afwerkmaterialen.

De schuiframen zijn voorzien van isolerende beglazing en een systeem om de ramen te kunnen openen en goed te laten sluiten. Het door Umba ontwikkelde systeem maakte het mogelijk dat het authentieke historische karakter kon worden behouden. Voor de ramen ontwierp Umba een folie met een bollenpatroon die doorschijnend is, een kleur heeft waardoor de folie overdag nauwelijks zichtbaar is en de inkijk wordt beperkt.