HBU

omschrijving : concept transformatie Erasmushuis te Rotterdam 
opdrachtgever : Van Omme en de Groot  |  status : concept transformatie oktober 2013

Het Erasmushuis is een karakteristiek Rijksmonument aan de Coolsingel te Rotterdam. Het pand is in 1939 als bedrijfsverzamelgebouw ontworpen door Dudok in een modernistische stijl. Vanaf het begin is het gebouw echter in gebruik geweest als bankgebouw met aanvankelijk als huurder de Holandsche Bank Unie, de HBU, en later de Deutsche Bank. De bank heeft het pand verlaten en sindsdien staat het leeg. UMBA heeft voor de ontwikkelende bouwer van Omme en de Groot, een concept ontwikkeld voor herontwikkeling van het Erasmushuis.

Context

Het Erasmushuis heeft een krachtige identiteit en onderscheidt zich sterk van haar omgeving door haar door de bijzondere oriëntatie, schaal en architectuur. Het is een icoon van de Rotterdamse handelsgeest die past in het rijtje van het Groothandelsgebouw, het Hilton en de Bijenkorf. In de directe omgeving van het pand zijn grote financiële instellingen te vinden: de RABO-bank, Robeco, ABN, en ING. Op een steenworp afstand bevindt zich het World Trade Center, het kloppend hart van de internationaal georiënteerde handel in Rotterdam.

Handelshuis

Uitgangspunt voor de transformatie is de locatie, de krachtige cultuurhistorische identiteit en de ruimtelijke structuur van het pand. De functionaliteit en veranderbaarheid is een kwaliteit van de moderne architectuur van het pand en de basis voor nieuwe product-marktcombinaties. Door het gebouw als een gebied te verkavelen ontstaan kleinere eenheden die passen bij de vraag van de markt. De doelgroep van het nieuwe handelshuis zijn kenniswerkers die zijn gericht op de grotere instellingen in de directe omgeving. Het zijn gelijkgestemden die samen een community vormen en werken volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Ze geven de voorkeur aan flexibele representatieve werkruimte boven een traditioneel kantoor. In het nieuwe handelshuis zijn activiteit gebonden werkplekken waar je in stilte alleen en samen kan werken, ruimtes in een loungeachtige sfeer waar je kunt afspreken en kamers voor vergaderingen en presentaties. Bij de transformatie worden de oorspronkelijke kwaliteiten versterkt en gebruikt om het gebouw opnieuw als handelshuis, zoals Dudok het ooit heeft bedoeld, in de markt te positioneren.