Top Up

omschrijving : uitbreiding Berkelselaan 27B, Rotterdam | status : gereed, 2015 | opmerking : foto’s door Jeroen Musch

Deze typisch vooroorlogse stadswoning in het historische Liskwartier in Rotterdam-Noord is gesplitst in twee gezinswoningen van elk twee verdiepingen. Dit type woning heeft oorspronkelijk een voor-midden-achter indeling, is diep en relatief smal. Beide gezinnen liepen ieder op hun eigen manier tegen de beperkingen hiervan aan. Verhuizen was geen optie; de bewoners zijn te veel gehecht aan hun woningen en aan de buurt. Twee op maat gesneden oplossingen maakten het mogelijk om beide woningen aan alle wensen te laten voldoen en ze zo een tweede leven te geven. 

Top up

De bovenwoning had een woonlaag en een zolderverdieping met een badkamer en drie slaapkamers, waarvan één inpandig. Het gezin met twee kinderen vond de woning niet ruim genoeg en het balkon te smal. Door de helft van het zadeldak te verwijderen is er ruimte gecreëerd voor een extra verdieping op het achterste deel van de woning. De opbouw is gemaakt in houtskeletbouw en heeft een gevelafwerking van stroken lichtgrijze cementvezelplaat. Het lessenaarsdak is duurzaam bedekt met mos-sedum, dat een buffer voor regenwater vormt en in de zomer voor verkoeling van de binnenruimte zorgt. De dakbalken zijn in het zicht gelaten, waardoor het romantische karakter van een zolder behouden is. Op de extra verdieping is met deze opbouw een slaapkamer met garderobekast, een hal met wasbak en een ruim dakterras met indrukwekkend uitzicht over Rotterdam gerealiseerd. 

Voor-midden-achter

Beide woningen zijn op maat verbouwd zonder dat de historische kwaliteit van het typische woonhuis van het begin van de vorige eeuw verloren is gegaan. De vernieuwing is een aanvulling op de bestaande voor-midden-achter typologie. De oorspronkelijke kamer-en-suite indeling is veranderd naar een voor- en achterhuis met nieuwe mogelijkheden. Deze flexibiliteit in combinatie met de authentieke details is karakteristiek voor de woningen uit deze tijd. De verbouwing heeft met beperkte investering meer ruimte opgeleverd en de functionaliteit van de woning sterk verbeterd. 

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress